Zaneti otkrio tajnu svoje dugovečnosti

Havier Zaneti ostao je upamćen kao simbol vitalnosti

U Interu, pre završetka karijere 2014. godine, proveo je 19 godina i stekao status ikone. Između ostalog, zapamćen je po fizičkoj konstituciji zbog koje je nosio nadimak Traktor. Bogatu karijeru okončao je tek s 41 godinom.

Danas je, kao potpredsednik Intera, često viđen u klupskom kampu u vreme svakodnevnih treninga. Proučava, smišlja i savetuje, pre svih mlađe igrače, sa naglaskom na polju fizičke spreme.

U razgovoru za Fox Sports Italia otkrio je kako svoju dugovečnost duguje fizičkoj snazi.

“Snaga je oduvek bila fundamentalni aspekt moje karijere. Otkako sam 1995. godine došao u Italiju, prionuo sam svakodnevnim treninzima snage. I sa ekipom i samostalno. Igrač snažnih mišića otporniji je na povrede, a i njegove su partije bolje.”

I ima pravo. Interov slavni kapiten retko je bio povređen, a često je bio jedan od boljih.

“Dvaput nedeljno igrao sam utakmice, najčešće između nedelje i utorka. Međutim, nikada nisam propuštao svoje treninge snage ponedeljkom. Premda bih bio umoran, trening bi me učinio spremnijim za narednu utakmicu”, izjavio je Zaneti i pojasnio svoj nekadašnji trenažni plan.

“Prolazio sam specifične provere kako bih znao kolike težine smem podizati u određenim periodima sezone. U teretani sam nogama dizao tegove teške 500 kilograma. S jednom nogom mogao sam podići 310 kilograma. Vežbe nožnog pritiska kombinovao sam vežbama brzine i eksplozivnosti. Na primer, Mourinjo je voleo rad sa loptom, uz intenzivan trening baziran na promenama pravca i ritma.”

Havier Zaneti istakao je kako je regeneracija takođe bila važan segment njegovog napretka.

“Odmor je važan pa sam tempirao vreme između treninga i odmora. Posle utakmica vreme sam provodio u bazenu. Dan kasnije vratio bih se treninzima snage”, otkrio je i poručio kako današnjem fudbalu nedostaje više fitnes trenera jer, kako je apostrofirao, snaga je jedna od ključnih komponenta uspešnog fudbalera.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.