Umro je Mati Nikenen, jedan od najvećih skijaša skakača svih vremena

Jedan od najvećih skijaških skakača svih vremena legendarni Mati Nikenen, preminuo je u nedelju veče u 55. godini.

Finska legenda skijaških skokova u velikoj karijeri osvojio je sve što se moglo – četiri puta je bio ukupni pobednik Svetskog kupa (1983, 1985, 1986, 1988), a u tom takmičenju je skupio 46 pobeda. Takođe, dva puta bio je pobednik novogodišnje turneje Četiri skakaonice (1983, 1988), a takmičarsku karijeru, nakon deset uspešnih godina, zaključio je 1991. godine. Osvojio je četiri olimpijske zlatne medalje i jednu srebrnu, a obeležio je celo jedno razdoblje skijaških skokova osamdesetih godina prošlog veka.

Vrhunac karijere mu je nastup na Zimskim olimpijskim igrama u Kalgariju 1988. godine kada je pobedio u obe pojedinačne discipline te s reprezentacijom Finske u ekipnom takmičenju.

Prošle godine dijagnostifikovan mu je dijabetes, a mesec dana pre smrti je javno obelodanio kako je vratio život u normalu i poslušao savete lekara.

Proteklih nedelja pokušao je oživeti svoju pevačku karijeru, ponovo je počeo s turnejama, a prošlog je petka nastupio u jednom restoranu u Helsinkiju. Nažalost, bio je to zadnji nastup velikana koji je iza sebe ostavio suprugu i troje dece.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.