U Turskoj klubovi dužni 2,3 milijarde evra, spašava ih država

Turska vlada dogovorila je s tamošnjim bankama model refinansiranja najvećih turskih klubova koji godinama posluju u ogromnom minusu.

Turski klubovi zajedno su dužni 2,3 milijarde evra, ali većina tog duga otpada na četiri najveća kluba – Galatasaraj, Fenerbahče, Bešiktaš i Trabzonspor. Slavni Fenerbahče je pre početka ove sezone u minusu bio 621 milion evra, zbog čega je morao da rasproda pola ekipe.

Fener je dotuklo dugogodišnje davanje milionskih ugovora igračima koje bi dovodili uz najjačih liga za veliki novac. Trošilo se na sve strane, dizali su se krediti, a novca za otplatu nije bilo. Iako je veliko, tursko fudbalsko tržište nije moglo dovoljno da zaraditi kako bi se klubovi namirili, a nije bilo ni adekvatnih evropskih rezultata koji bi doneli osetniju zaradu.

Tako su Fenerbahče i Galatasaraj godinama završavali sezone s 50-ak miliona evra minusa, a divljanje s finansijama i kršenje fair-playa stajalo je Galatasaraj izbacivanja iz Evrope u sezoni 2016./2017.

Osim toga, i fudbal, kao i sve grane turske privrede, jako je pogodio drastičan pad turske lire kojoj je lani vrednost pala za trećinu. Klubovi više ne mogu vraćati kredite pa su im banke, odnosno Tajip Erdogan, odlučile da izađu u susret.

“Klubovima dugovi neće biti otpisani niti će dobiti povoljnije uslove od nekih drugih grana. No zaustavićemo gomilanje duga i omogućiti im mehanizme da lakše plaćaju svoje obaveze, jer ovakav način više nije održiv”, rekao je predsednik turskog saveza, Jildirim Demireren.

Takve vesti dobro su uticale na vrednost klubova pa je Galatasaraju cena deonica skočila za 7,4, Bešiktašu za 5,7, a Fenerbahčeu za 4,1 posto. No, iako su klubovi pozdravili takvu inicijativu vlade, članovi opozicije smatraju da je reč isključivo o predizbornom triku uoči izbora ovog marta, s obzirom na to da Erdogan ima veliku podršku među navijačima Galatasaraja i Fenerbahčea.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.