Čović: Nema tajni! Od navijača zavisi…

Iskusni organizator igre Crvene Zvezde ističe da ekipa mora da bude mentalno i fizički spremna za derbi u polufinalnoj seriji, a da će podrška navijača biti veoma bitna, te da ‘šesti igrač može biti presudan’.

Zatišju se bliži kraj, košarkaški duhovi se bude, tenzija raste u čast početka plej-ofa ABA lige zakazanog za subotu veče (19) kada će Crvena zvezda prvi put u polufinalu istrčati na parket Pionira.

Ulog je ogroman, korak ka finalu, ka tituli i Evroligi. A, kada se na sve to doda tradicija i višedecenijsko rivalstvo večitih, dobija se opojan miks kome ne može da odoli nijedan poklonik magične igre.

Crveno-beli u tu priču ulaze sa velikim kapitalom, sa pozicije jedan i prednošću domaćeg terena koji ona garantuje. Ekipa Milana Tomića do toga je došla superiorno, sa samo jednim porazom i toliko neizvesnih završnica da se mogu pobrojati prstima jedne ruke.

Ali, na Malom Kalemegdanu znaju da su ispunili samo jedan, mali cilj. Da ih do onoga što silno žele deli još pet koraka, kao i sve učesnike šampionske trke. U tom duhu, dok se broje sati do podbacivanja lopte, Filip Čović je iskusno poručio:

”Sada je jako važno da zaboravimo sve ono što se do sada igralo i da učinimo sve kako bismo se na najbolji način spremili za utakmice koje slede, a to je najvažniji deo sezone.”

Učinak u 22 kola daje za pravo crveno-belima da sa mnogo samopouzdanja uđu u doigravanje. Ali u toj priči možda još veću težinu imaju izdanja u večitom derbiju, na gostovanju Zadru i protiv Mege. Bili su to mečevi koje je Crvena zvezda igrala bez rezultatskog pritiska, ali je igrala bez kalkulacija, na maksimumu i uhvatila zalet za doigravanje.

”Za svaku utakmicu smo se spremali kao da je plej-of. I to nije fraza. Želeli smo da iz svake utakmica izvučemo što više, da napredujemo kao tim. To nam je bilo veoma važno, bez obzira što smo već imali obezbeđeno prvo mesto” – nadovezao se iskusni organizator igre.

Ipak, sve što je bilo, ne može da se poredi sa onim što sledi. Pogotovo kada istovremeno govorimo o polufinalu i sudaru komšija.

”Specifične su utakmice, pogotovo utakmica protiv Partizana” – složio se Čović. – ”To je derbi, plej-off, polufinale, igra se na dve dobijene. Moramo da budemo maksimalno spremni. Znamo šta nas čeka, igrali smo protiv Partizana tri puta ove sezone. Poznajemo se, nemamo šta da sakrijemo jedni od drugih. Neophodno je da budemo mentalno i fizički spremni.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.